Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek na zimno z kefirem i mlekiem skondensowanym
Twarożek śmietankowy przełożyć do dużej miski, dodać kefir oraz mleko skondensowane i niewielką ilość naturalnego ekstraktu waniliowego - zmiksować na jednolitą masę.
Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym wlać do masy serowej i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pokrojone galaretki i jak najszybciej wymieszać z masą, zanim stężeje.
Gotowy serniczek przełożyć do dużego szklanego lub plastikowego naczynia cieniutko posmarowanego olejem - wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem odwrócić naczynie dnem do góry i wyłożyć deser na półmisek.