Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek na zimno z kefirem i mlekiem skondensowanym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser twarogowy 700 g
kefir 300 ml
galaretka owocowa różne smaki 3-4 op.
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1,5 litra płynu
mleko skondensowane 1 puszka
ekstrakt waniliowy do smaku
mleko 1/2 szkl.

Porada

Aby masa serowa za szybko nie krzepła, można mocno podgrzać mleko skondensowane, które po dodaniu do sera sprawi, że masa będzie ciepła i dłużej nie będzie tężała po dodaniu żelatyny.

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek na zimno z kefirem i mlekiem skondensowanym

Każdy smak galaretki osobno rozpuścić w 400-450ml wrzątku, aby po zastygnięciu była nieco twardsza. Wylać na głębokie talerze i pozostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu. Kiedy będzie już odpowiednio zwarta - pokroić w duże kawałki.

Twarożek śmietankowy przełożyć do dużej miski, dodać kefir oraz mleko skondensowane i niewielką ilość naturalnego ekstraktu waniliowego - zmiksować na jednolitą masę.

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym wlać do masy serowej i zmiksować na niskich obrotach. Dodać pokrojone galaretki i jak najszybciej wymieszać z masą, zanim stężeje.

Gotowy serniczek przełożyć do dużego szklanego lub plastikowego naczynia cieniutko posmarowanego olejem - wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem odwrócić naczynie dnem do góry i wyłożyć deser na półmisek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 04.04.2016 17:00
Wygląda smacznie.
Babeczka35 31.03.2016 21:55
Super deser:)
Wiktoria29 31.03.2016 20:50
fajny i do tego taki kolorowy
Renata9 31.03.2016 18:40
Rewelacyjny serniczek na upalne dni :-)
Czyki 31.03.2016 16:11
Wygląda wybornie:) bardzo apetyczne
Madzai 31.03.2016 12:47
Super przepis
Iwona2406 31.03.2016 12:07
Robiłam wczoraj pierwszy raz i wyszło przepysznie
Malinka 31.03.2016 11:01
Piękna, kolorowa i apetyczna propozycja! Wygląda przecudnie, a co do smaku nie mam wątpliwości, że to pewnie niebo w gębie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak