Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    400 g
  • cukier kryształ

    200 g
  • sok z pomarańczy

    60 ml
  • mleko

    500 ml
  • kasza manna

    200 g
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • chałka

    1 sztuka
  • cukier puder

    50 g
  • cytryna

    1 sztuka
  • wanilia

    w laskach
  • ziele angielskie mielone

  • goździki całe

  • cynamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12
Truskawki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miski, dodajemy 50 g cukru, sok z pomarańczy i odrobinę ziela angielskiego. Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy ziarna z laski wanilii, a puste laski łamiemy i również wrzucamy do garnka. Do mleka dodajemy cukier kryształ.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12
Po chwili wyjmujemy laski wanilii i cały czas mieszając wsypujemy kaszę. Gotujemy. Gdy całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany, przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kilka goździków. Na rozgrzanym maśle przyrumieniamy pokrojoną na kawałki chałkę.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Pudding z kaszy manny ze smażoną chałką i truskawkami, odc. 12
Pudding z kaszy podajemy z chałką i truskawkami. Całość oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz startą skórką z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat