Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo - pomidorowa z zacierkami
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub paski.
Do garnka włożyć masło. Dodać pieczarki i cebulę, dodać szczyptę tymianku i przesmażyć.
Na patelni usmażyć boczek, dodać marchewkę. Po trzech minutach dodać pomidory. Doprawić ziołami, ostrą papryką, pieprzem i solą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z pieczarkami. Zalać gorącym bulionem i gotować 10 minut.
Z mąki, jajka, wody i soli zagnieść ciasto. Odrywać (skubać) małe kawałki ciasta i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości zacierek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na talerzu posypać natką pietruszki.