Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z polewą czekoladową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki

Polewa czekoladowa

mleko 2 łyżki
czekolada 0,5 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy mikserem na puszystą, sztywną pianę.
Dodajemy cukier, nadal miksujemy.
Krok 1 - Biszkopt z polewą czekoladową foto
2
W osobnej miseczce wymieszać żółtka, proszek do pieczenia, ocet.
Krok 2 - Biszkopt z polewą czekoladową foto
3
Do białek stopniowo dodawać mieszankę z żółtkami i mąkę, miksujemy aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 3 - Biszkopt z polewą czekoladową foto
4
Ciasto wlać np. do okrągłej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia lub po prostu blaszkę wysmarować margaryną.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowy biszkopt można np. polać polewą czekoladową. W tym celu wystarczy w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą dodając dwie łyżki mleka.
Krok 4 - Biszkopt z polewą czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 09.03.2016 22:03
Pyszne ciasto
2milutka 09.03.2016 18:54
smaki dzieciństwa
agnieszka214 09.03.2016 15:52
szybkie i fajnie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak