Francuskie romby z rabarbarem

Francuskie romby z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie XXL
  • rabarbar

    3 łodygi
  • żółtko jaja

    1 do smarowania brzegów
  • cukier trzcinowy

    do posypania
  • mleko

    1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • żółtko jaja

    do budyniu
  • cukier

    do smaku do budyniu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie romby z rabarbarem
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2 - Francuskie romby z rabarbarem
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8-10 kwadratów.
Krok 3 - Francuskie romby z rabarbarem
Nożem nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”. Otrzymaną ramkę, boki przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy.
Krok 4 - Francuskie romby z rabarbarem
Środek otrzymanych ciastek wypełniamy ugotowanym budyniem. Na budyniu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru.
Krok 5 - Francuskie romby z rabarbarem
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Całość (brzegi i owoce) posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem można ciasteczka dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

08.03.2016 21:08
Wspaniale się prezentują:)

Edith85

08.03.2016 19:41
pięknie wyglądają

Konczi

08.03.2016 17:49
pycha deserek :)

w mojej kuchni

08.03.2016 16:31
czekam na rabarbar nowy

gusia1000

08.03.2016 14:45
Super słodkość.

Justi2401

08.03.2016 14:19
Wyglądają bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat