Ciasteczka z makiem i marmoladą

Ciasteczka z makiem i marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marmolada

  • żółtka

    3 szt
  • mąka

    250 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    130 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

  • mak

    250 g
  • żółtko do posmarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut.
Osączyć na gęstym sicie, zemleć 3 razy i ostudzić.
Mąkę posiekać z masłem.

Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i mak.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać foremką okrągłe ciasteczka.
Ciastka smarować marmoladą i przykrywać, drugim wyciętym kołem ciasteczka.
Dobrze docisnąć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka, smarować roztrzepanym żółtkiem i piec 15 minut w temp.200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SyMiki

28.06.2011 20:16
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat