Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tradycyjna babka wielkanocna

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tradycyjna babka wielkanocna - poznajcie nasz sprawdzony przepis na ten wypiek!

Składniki:

Lista składników:

mąka pszenna
3 szklanki
masło 82%
150 gramów
cukier kryształ
8 łyżek
żółtko jajek
5 sztuk
drożdże
100 gramów
mleko
1,5 szklanki
zapach rumowy
3-4 krople
tłuszcz do formy
rodzynki
0,5 szklanki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
migdały
zmielone 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa
starta 1 łyżka

Lukier:

sok z cytryny
z 4 sztuk
cukier puder
8 łyżek
skórka pomarańczowa kandyzowana
1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna babka wielkanocna

Przygotowanie rozczynu:

Pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki.

Po wystygnięciu dodać po łyżce do rozczynu do masy, mieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Rozpuścić masło. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodając rozpuszczone i przestudzone masło.

Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat, rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.

Ciasto wyłożyć do formy napełnić do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w temp. 180°C

Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryny wlać do rondelka. Podgrzać, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

Ostygniętą babkę polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 17.03.2018 16:24
Dla mnie nie ma Wielkanocy bez babki. :)
endzi
endzi 11.03.2016 10:30
Pychotka!!!
iziona 05.03.2016 19:41
Drożdżowa to klasyk na świeta
asiatok 04.03.2016 22:39
Smak Świąt czuć w tym przepisie
krokus 03.03.2016 10:52
już pachnie świętami
mikrusiak 02.03.2016 19:39
piękna ta babuszka :)
mirosława4 02.03.2016 16:53
piękna babeczka
agaK. 02.03.2016 14:30
Wygląda prześlicznie:)
Megg 02.03.2016 14:21
wspaniała babka, musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak