Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Comber jagnięcy, purée szczawiowo-miętowe, gruszka w śmietanie, pieczona marchew,młody por

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

comber jagnięcy
2
gruszka
1
marchew młoda
6
por młody
4
masło klarowane
tymianek posiekany
1 łyżka
śmietanka 36%
200 ml
cukier
1 łyżeczka
gałązki rozmarynu
2
sól i pieprz
olej rzepakowy
szczaw
1 pęczek
Sklep Prymat
czosnek ząbki
1
szalotka
1
mięta liście
15
miód
1 łyżka
masło
50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy, purée szczawiowo-miętowe, gruszka w śmietanie, pieczona marchew,młody por

Combry dokładnie oczyszczamy z tłuszczu, błon na mięsie i na kościach. Marynujemy w soli, pieprzu i oleju rzepakowym. Obsmażamy na patelni z olejem rzepakowym na złoty kolor. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. Jagnięcina będzie wtedy medium.
Marchewki myjemy dokładnie i kładziemy na blachę do pieczenia. Oprószamy solą, pieprzem, cukrem i dodajemy gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy olejem rzepakowym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Gruszkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Podlewamy śmietanką i redukujemy do konsystencji sosu. Dodajemy świeży tymianek, sól i pieprz do smaku.
Młode pory dokładnie myjemy, odcinamy od nich korzenie. Pory karmelizujemy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Korzenie zostawiamy do położenia na wierzch dania.
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojony szczaw i smażymy razem około 5 minut. Całość blendujemy ze świeżą miętą i miodem na aksamitne purée. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 02.03.2016 14:31
Sztuka na talerzu.
Katrina.u 02.03.2016 14:16
ciekawy przepis :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak