Przepis i sposób przygotowania na: Rukola z fetą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem
Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów, z fetą, prażonymi ziarnami słonecznika, z dressingiem z oliwy, octu balsamicznego oraz soku malinowego to świetne danie na kolację lub do dań grillowych.
1. Rukolę umyć i osuszyć. Do miski włożyć sałatę, pokrojone w paski suszone pomidory, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i papryczkę chili drobno posiekaną. Składniki delikatnie wymieszać. Ser pokroić w kostkę i wyłożyć na sałatę, ponownie delikatnie przemieszać.
2. Do słoiczka włożyć miód (musi być płynny), ocet balsamiczny, musztardę, sok malinowy, oliwę i sól do smaku. Pojemnik zakręcić i dokładnie wymieszać składniki sosu. Jeżeli jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Sos musi być wyraźnie słodko-kwaśny. Jeśli któryś smak dominuje to odpowiednio dodać octu lub soku malinowego. Polać sosem sałatę i delikatnie wymieszać.
3. Rozgrzać patelnię i wysypać na nią pestki słonecznika, posypać solą i uprażyć na złoty kolor. Posypać sałatkę pestkami.