Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jakie przyprawy stosować do sałatek?

Jakie przyprawy stosować do sałatek?

Sałatki to kolorowe, zdrowe i smaczne dania, które warto przygotowywać przez okrągły rok. Wiosną i latem najlepiej smakują sałatki z surowych warzyw i nowalijek, a zimą i jesienią naszym najczęstszym wyborem są dania na bazie gotowanych warzyw, na czele z królową polskich sałatek – tradycyjną sałatką jarzynową i jej rozmaitymi wariacjami. Sekretem każdej udanej sałatki są umiejętnie dobrane przyprawy do sałatek. To właśnie dzięki nim danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, a walory smakowe poszczególnych składników zostają skutecznie wydobyte i podkreślone.

Jakie przyprawy do sałatek warto wybierać?

Przygotowując sałatki, warto zaopatrzyć się w kilka odpowiednio dobranych przypraw, które najlepiej sprawdzają się jako dodatek do konkretnych dań warzywnych. Do wyboru mamy przyprawy do sałatek oparte na jednym składniku (oprócz pieprzu i soli, są to m. in. bazylia, oregano, tymianek, papryka czerwona, czosnek, cząber itp.) lub gotowe mieszanki przypraw, opracowane specjalnie z myślą o zastosowaniu w sałatkach warzywnych. Z ich dodatkiem możemy przyrządzać smakowite sosy i dressingi lub wykorzystać przyprawy do posypania warzyw.

Przyprawa do sałatki ma za zadanie wydobyć smak poszczególnych składników oraz nadać gotowemu daniu pożądanych walorów. Warto więc sięgać po wysokiej jakości produkty, bez sztucznych dodatków, konserwantów czy polepszaczy smaku. Są one zbędne, gdyż wysokiej jakości przyprawy same w sobie są na tyle aromatyczne i wyraziste, że nie potrzebują dodatków. Intensywny smak i aromat niektórych suszonych ziół wydobędziemy, dodatkowo rozrabiając je w oleju lub oliwie z oliwek.

Poszukując tego typu produktów, warto zwrócić uwagę na przyprawy do sałatek marki Prymat. Wśród nich znajdziemy zarówno poszczególne przyprawy, jak i już gotowe mieszanki, na których bazie przygotujemy dobrze znane sosy sałatkowe – w tym m. in. sos winegret, czosnkowy Cezar, koperkowo-ziołowy, bazyliowy i wiele innych. Sprawdźmy, jakie przyprawy do sałatek dodawać, aby uzyskać najlepsze efekty.

Sprawdzone zioła i przyprawy do sałatek

Domowe sałatki są zdrowe, niskokaloryczne i łatwe w przygotowaniu. Aby ich smak stał się bogatszy, warto sięgnąć po sprawdzone zioła i przyprawy do sałatek, których wykorzystanie dodatkowo podniesie walory smakowe każdego dania. Jako przyprawa do sałatek świetnie sprawdzą się m. in. bazylia, oregano, rozmaryn, estragon, kminek, kolendra, papryka czerwona, chili i wiele innych. Możemy także sięgnąć po gotowe mieszanki, w tym m. in. zioła prowansalskie, zioła kuchni polskiej czy inne gotowe przyprawy, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych sałatek.

Poszukując przypraw, które pasują do charakteru konkretnej sałatki, warto sprawdzić jej pochodzenie. Do sałatek polskich warto dodawać przede wszystkim pieprz (czarny i kolorowy) i sól. Świetnie sprawdzi się także przyprawa do sałatek warzywnych Zioła kuchni polskiej Prymat. Smak sałatek arabskich podkreśli ostra papryka, hinduskich kurkuma i curry, a w sałatkach azjatyckich nie powinno zabraknąć imbiru. Przygotowując egzotyczne sałatki, warto również sięgnąć po orientalne mieszanki przypraw. Papryka wędzona z kolei świetnie sprawdzi się jako podstawowa przyprawa do sałatki wegetariańskiej i wegańskiej.

Jakie przyprawy do popularnych sałatek?

Sałatki powstają na bazie różnych składników. W zależności od tego, jakie warzywo dominuje w sałatce, warto do niej dodać odpowiedniej przyprawy. Sałatki z pomidorów najlepiej smakują z dodatkiem soli, pieprzu, bazylii, papryki czerwonej lub chili.

Do popularnego mixu sałat świetnie sprawdzi się natomiast sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu jabłkowego oraz przypraw: soli, cukru, tymianku, oregano, bazylii, suszonego koperku, cząbru itp. Dobrą przyprawą do mixu sałat będzie także gotowy sos winegret, którego składniki należy wymieszać z oliwą z oliwek.

Niekwestionowana królowa polskich sałatek, sałatka jarzynowa, nie może się z kolei obyć bez pieprzu, soli oraz ostrzejszych przypraw, które nieco przełamią mało wyrazisty smak całej kompozycji – do sałatki jarzynowej warto dodawać np. mieloną paprykę czerwoną, suszony koperek, a także szczyptę chili.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak