Przepis i sposób przygotowania na: ciasto piernikowe z masą daktylowo-śliwkową
CIASTO PIERNIKOWE:
Do misy miksera wbijam jajka , wsypuję cukier,następnie wlewam miód, rozpuszczone masło, espresso , dalej ubijając na wysokich obrotach miksera,dodać przesiane suche składniki, maślankę i wymieszać do połączenia, przelać do formy o wymiarach 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut ( góra -dół).
MASA:
namoczone daktyle i śliwki zblendować dolać rum.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
blat ciasta nasączyć rumem posmarować masą daktylowo- śliwkową przykryć drugim blatem,lekko docisnąć nasączyć rumem, polać polewą : śmietankę zagotować zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę mieszać do połączenia się składników. ciepłą polewą polać ciasto . Najlepiej smakuje na drugi dzień.
SMACZNEGO !!