Przepis i sposób przygotowania na: Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę oraz majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Szynką parmeńską wykładamy wgłębienia kokilek (po 2 plasterki na foremkę) można też wykorzystać foremkę do pieczenia muffinek i wstawiamy na ok. 5 minut do piekarnika. Nie chcemy mocno przypiec szynki, a sprawić by po wyjęciu z formy nasze koszyczki miały ładny kształt. Jak koszyczki przestygną, delikatnie je wyjmujemy i napełniamy przygotowaną pastą jajeczną.
Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem.