Przepis i sposób przygotowania na: Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką
W miseczce łączymy drożdże z 50 ml ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W drugiej misce łączymy obie mąki i sól. Do rondelka wlewamy mleko, miód i dodajemy masło. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Do mąki dodajemy drożdże, przestudzone mleko i dwa roztrzepane jajka. Mieszamy/ucieramy ciasto drewnianą łyżką aż będzie jednolite. Następnie przekładamy ciasto na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 5 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jedną godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na posypany mąką blat i rozciągamy/rozwałkowujemy na placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym zanurzamy pączki w polewie i odstawiamy na bok. Amerykańskie doughnuts posypujemy posypkami.