Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z SEREM DŁUGODOJRZEWAJĄCYM I CEBULĄ
Mąkę przesiać, posiekać z masłem dodać sól i jajko. Zagnieść ciasto, uformować kule, owinąć folią spożywczą następnie odstawić do lodówki na 40 minut.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, uformować brzegi. Nakłuć widelcem spód ciasta. Piec w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180°C.
Farsz:
Cebule okroić w piórka, boczek w kostkę. Dusić na patelni ok 25 minut aż cebula zmięknie, jeśli wcześnie cebula zaczyna brązowieć dodać łyżkę wody. Do cebulo dodać dwa rozkłócone jajka, starty ser, szałwię, sól i pieprz do smaku starannie wymieszać.
Farsz wyłożyć na ciasto, piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.