Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże
30 g
cukier
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda letnia
200 ml
mąka pszenna
4 łyżki

Bułeczki

mąka pszenna
300 g
woda letnia
200 ml
masło 82%
50 g , roztopionego
Pieprz czarny mielony Prymat
12 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
szczypiorek usiekany
1 pęczek
łosoś wędzony
200 g
jajko
1 sztuka

Twarożek

twarożek
250 g , chudego
śmietana 18 proc
4 łyżki
cukier
1/2 łyżeczki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
szczypiorek usiekany
1/2 pęczka
łosoś wędzony
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem

Kroki postępowania

1
Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , wsypujemy sól oraz cukier , zalewamy wodą. dodajemy mąkę pszenną , mieszamy do połączenia się składników.( musi powstać roztwór gęstości kwaśnej śmietany ew. dosypujemy mąki lub dolewamy wody) Odstawiamy w ciepłe miejsce na o 20 min do podwojenia objętości.
Krok 1 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto
2
Bułeczki: Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wlewamy przygotowany roztwór , wodę oraz rozpuszczone masło.







Krok 2 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto
3
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie do ciasta wsypujemy szczypiorek , ponownie wyrabiamy.
Krok 3 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto
4
Z ciasta formujemy gruby wałek , kroimy go 3-4 centymetrowe , ukośne kawałki.
Krok 4 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto
5
Z każdego formujemy okrągły krążek , nacinamy wierzch tworząc krzyżyk.
Krok 5 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto
6
Łososia rwiemy na małe kawałki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem , w nacięcia wkładamy kawałki łososia. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , odstawiamy na kolejne 20-30 min do podrośnięcia. Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Upieczone odstawiamy do ostudzenia
Krok 6 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto
7
Twarożek: Twaróg rozgniatamy widelcem ze śmietaną , cukrem i solą. Dodajemy szczypiorek , mieszamy. Łososia rwiemy na małe kawałki. Bułeczki przekrawamy wzdłuż , na każdą kładziemy łyżkę twarożku oraz kawałki łososia. Składamy bułeczkę.
Krok 7 - Bułeczki szczypiorkowe z twarożkiem i wędzonym łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 10.02.2016 13:25
Cudowne , łososia uwielbiam....
olkaaa 09.02.2016 07:24
fajny pomysł
halina17 08.02.2016 19:19
smaczne : )
MałaMi89 08.02.2016 18:50
Pyszna propozycja!
dollce 08.02.2016 18:24
smaczna propozycja
agnieszka214 08.02.2016 18:03
Super apetycznie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak