Przepis i sposób przygotowania na: Francuska tarta z boczkiem i cebulą
Miękkie masło kroimy w kostkę i ugniatamy z mąką ,wodą i szczyptą soli na jednolitą masę ( ja robię w mikserze), ugniatamy ciasto jak najkrócej. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy posypanej mąką , zawijamy na wałek i przekładamy do formy na tartę, delikatnie palcami dogniatamy tartę do formy. Widelcem nakłuwamy spód tary w kilku miejscach i pieczemy na złoty kolor około 20 minut.
Wykonanie farsz:
Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w kosteczkę, cebulę kroimy w pióra. Cebule z boczkiem dusimy na patelni z odrobiną masła odlewając wodą ( cebulka musi się dobrze zeszklić). Do miski lub rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy ( tak,żeby nie było grudek), zalewamy boczek z cebulą, dodajemy pieprz,sól i starty parmezan i tymianek. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Przekładamy masę na upieczona tartę – podajemy gorące.