Przepis i sposób przygotowania na: Bułki preclowe
Kroki postępowania
W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę należy przesiać) i sól. Dodajemy roztopione masło i roztwór z drożdży. Mieszamy/ucieramy drewniana łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto kilka minut wyrabiamy – nie podsypujemy mąką, a następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z każdej części formujemy w dłoniach okrągłe bułeczki i układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.
Studzimy na kratce.
Smacznego!