Wałeczki z makiem

Wałeczki z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    1 dkg
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

  • mąka

    25 dkg
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajo do posmarowania

    1 szt
  • mak do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić z cukrem, dodać do pozostałych składników i zarobić mlekiem na dość twarde ciasto. Toczyć cienkie wałeczki, kroić na paluszki długości 10 cm. Smarować rozbitym jajkiem, a następnie posmarowaną powierzchnię maczać w mleku zmieszanym z solą.
Posypać wałeczki makiem.
Kłaść na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec na rumiano w dość gorącym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat