Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z suszonymi prawdziwkami.
Mięso myjemy, wkładamy do garnka. dodajemy marchew i pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe wlewamy wodę w takiej ilości by przykryć mięso - całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia możemy mięso posolić.
Grzyby po namoczeniu gotujemy ok.30 minut w wodzie, w której się moczyły.
Kajzerkę namaczamy w wodzie z gotowania grzybów.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażany na łyżce oleju do momentu zrumienienia, zdejmujemy ją z patelni, a na patelnię wkładamy pokrojoną wątróbkę i lekko ją obsmażamy.
Uduszone mięso i ugotowane grzyby mielimy przez maszynkę dodając odciśniętą bułkę ,cebulę i wątróbkę. Czynność powtarzamy 3-krotnie.
Do masy mięsnej wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do mięsa wlewamy też wywar z duszenia w takiej ilości by masa nie była zbyt gęsta.
Spód długiego prodiża wykładamy pergaminem, przekładamy mięsną masę i pieczemy ok. 70-80 minut w tem. 180 stipni C.