Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem!

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna
500 g
mleko
250 ml
drożdże świeże
50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2/3 łyżeczki
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
2/3 łyżeczki
oliwa
2-3 łyżki

Farsz

łopatka bez kości
500 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
2/3 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat
1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
1-2 łyżki
ser żółty
100 g
kukurydza w puszce
1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem!

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z dodatkiem przypraw. Następnie ostudzić i zmielić.
Krok 1 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto
2
Drożdże zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 10 min.
Krok 2 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto
3
Następnie dodać mąkę, przyprawy, resztę ciepłego mleka, wyrobić ciasto. na końcu wlać oliwę i ponownie ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na ok. 60 min.
Krok 3 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto
4
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać dość duże krążki.
Krok 4 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto
5
Na każdy kłaść łyżeczkę mięsa i wedle uznania starty ser i kukurydzę.
Krok 5 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto
6
Ciasto skleić, ułożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać jeszcze 15 min. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajem.
Krok 6 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto
7
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Drożdżowe pieczone, czyli pierogi ze smacznym farszem! foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 21.01.2016 09:52
wyglądają apetycznie!
kd045 19.01.2016 17:09
wygląda pysznie
Benita 19.01.2016 16:24
bardzo apetycznie wyglądają
halina17 19.01.2016 16:09
dobre : )
sliwka 19.01.2016 15:27
Piękne i pyszne;))
Agnieszka-87-25 19.01.2016 14:38
smaczne są one
Futka 19.01.2016 13:49
Pomysłowe, cudne i bardzo smakowite pierożki :)
joannaa24 19.01.2016 13:49
Super, chętnie bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak