Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i ziarnami wanilii na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo margarynę i zmielony ser. Mieszamy z mąką ziemniaczaną. Całość kładziemy na małym ogniu i podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Dodajemy bakalie i mieszamy. Dzielimy na pół. Do połowy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę serową studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewę uzupełniamy wodą, tak aby otzrymać 3 szklanki płynu, który należy zagotować. Obie galaretki rozpuszczamy w gorącym płynie, studzimy.
Na ostudzony spód wykładamy masę serową z czekoladą, na nią układamy bezy, na beziki pozostałą masę serową. Na serze układamy pokrojone brzoskwinie, całość delikatnie zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową.
wkładamy do lodówki na min. 3h