Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowa babka kakaowa z bakaliami
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Formę do pieczenia babek smarujemy tłuszczem. Mąkę, kakao, sól i sodą łączymy w dużej misce. Cukier puder ucieramy z masłem na puszysty krem, następnie dodajemy lekko ubite jajka i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko wymieszane z jogurtem waniliowym i ciągle mieszać powoli wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy posiekane bakalie, delikatnie mieszamy. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy naszą babkę. Po wierzy posypujemy uprażonymi płatkami migdałów lub kolorowymi posypkami.