Wielofunkcyjna łopatka w pieprzu

Wielofunkcyjna łopatka w pieprzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 zabki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę dokładnie nacieramy musztardamni, oliwą, rozgniecionym czosnkiem i octem, posypujemy ziołami, sola i pieprzem i kilkunastoma pieprzami marynowanymi. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Ppotem wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 1,5 godziny.
Można w naczyniu żaroodpornym obok rękawa z łopatką położyć ziemniaki i piec je razem. Potem po upieczeniu zabrać rękaw, a łopatkę razem z sosem zostawić w naczyniu, wtedy ziemniaki sa fajnie upieczone i jeszcze polane pysznym sosem z pieczenia.
Tak można przygotowac ciekawy obiad.
Pieczeń po wystudzeniu idealnie nadaje się jako mięso na kanapki, da się ją cieniutko pokroić.
A pozostały sos z pieczenia można wykorzystać jako bazę do innych sosów, np gulaszu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

30.01.2012 12:22
?wietne mi?sko :)

bami

18.12.2011 21:08
Smacznie przyrządzona łopatka :)

wedith1

15.11.2010 06:01
Bardzo soczysta i apetyczna!

pawel007

03.11.2010 07:55
pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat