Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki przedwojenne

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków gruntowych
700 g
masła
2 łyżki
czosnku
4 zabki
mąka
1 łyżka
śmietany
3 łyzki
posiekany pęczek pietruszki
1
listków szałwii
5
bulion warzywny
500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki przedwojenne

1. Obierz ogórki ze skórki. Pokrój wzdłuż na ćwiartki.
2. Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć ogórki. Wciśnij czosnek i smaż 2 minuty.
3. Zalej bulionem , zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
4. Po 20 minutach w miseczce wymieszaj mąkę i śmietanę. Dodaj do śmietany kilka łyżek sosu, który powstał na patelni, wymieszaj.
5. Dodaj miksturę na patelnię z ogórkami. Smaż chwilę na małym ogniu, żeby sos zgęstniał. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany pęczek pietruszki i kilka porwanych na kawałki listków szałwii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak