Ogórki przedwojenne

Ogórki przedwojenne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórków gruntowych

    700 g
  • masła

    2 łyżki
  • czosnku

    4 zabki
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietany

    3 łyzki
  • posiekany pęczek pietruszki

    1
  • listków szałwii

    5
  • bulion warzywny

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Obierz ogórki ze skórki. Pokrój wzdłuż na ćwiartki.
2. Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć ogórki. Wciśnij czosnek i smaż 2 minuty.
3. Zalej bulionem , zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
4. Po 20 minutach w miseczce wymieszaj mąkę i śmietanę. Dodaj do śmietany kilka łyżek sosu, który powstał na patelni, wymieszaj.
5. Dodaj miksturę na patelnię z ogórkami. Smaż chwilę na małym ogniu, żeby sos zgęstniał. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany pęczek pietruszki i kilka porwanych na kawałki listków szałwii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat