Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z aronii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1 kg
cukier 800 gram
sok jabłkowy 2 szklanki domowej roboty

Porada

Dodatek soku sprawia, że aronia traci swój cierpki smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z aronii

Kroki postępowania

1
Aronie myjemy i osuszamy.
Krok 1 - Konfitura z aronii foto
2
Tak przygotowaną przekładamy do garnka i zalewamy gotującą wodą. W gorącej wodzie trzymamy około 5 minut. Po tym czasie wodę odsączamy.
Krok 2 - Konfitura z aronii foto
3
Do soku jabłkowego dodajemy cukier i gotujemy syrop.
Krok 3 - Konfitura z aronii foto
4
Gotowy wlewamy do odsączonej aronii. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie odstawiamy na ok. 10 godzi (lub na noc).
Krok 4 - Konfitura z aronii foto
5
Po tym czasie konfiturę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie smażenia możemy delikatnie ją zmiksować, by rozdrobnić aronię.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanym słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy około 15 minut.
Krok 5 - Konfitura z aronii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 07.12.2015 20:20
Bardzo lubię aronię. Aż sobie kiedyś chyba posadzę koło własnego domu (jak się doczekam, by go mieć-oby kiedyś;))
Ewa Wojtaszko 07.12.2015 11:26
najlepsza
jagoda5913 07.12.2015 00:50
dobry pomysł
gusia1000 07.12.2015 00:20
Super na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak