Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy torcik
Torcik piernikowy to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika. W porównaniu do piernika staropolskiego nie potrzebuje wielu tygodni na leżakowanie, a jest gotowy do zjedzenia tuż po przełożeniu go masą. Możecie przygotować go w święta, jako deser do popołudniowej kawy, ale także zaskoczyć fana piernikowych wypieków w szczególnym dla niego dniu - torcik piernikowy skradnie Wasze serca.
Kroki postępowania
Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Krem:
Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Pod koniec dodaję kakao i przyprawę do piernika.
Rurki czekoladowe:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę wylewam na deskę szklaną. Odstawiam do zastygnięcia, ale nie do końca. Czekolada ma być sucha ale nie mocno twarda.