Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    70 dkg
  • grzyby suszone

    2 garście
  • cebula biała

    1 sztuka
  • śliwki suszone

    15 dkg
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • przyprawa do kurczaka

    1 do smaku
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
Grzyby namaczam w zimnej wodzie i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam do garnka i gotuję do miękkości. Grzyby odcedzam i kroję na desce na mniejsze kawałki. Cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem,majerankiem.
Krok 2 - Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
Śliwki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Moja były mocno wysuszone, sama je ususzyłam, ale jak użyjemy kalifornijskie to nie trzeba moczyć. śliwki dodaję do grzybów i razem mieszam.
Krok 3 - Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
Filet z indyka nacinam tworząc jeden płat, lekko rozbijamy, sole, pieprzę posypuję przyprawą do indyka.
Krok 4 - Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
układam farsz. Zwijam od krótszego boku. Związuję białą nitką.
Krok 5 - Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
Układam w brytfannie posmarowanej oliwą, i przesmażam z każdej strony żeby rolada miała kolor ładny. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni przez 35 minut jeszcze.
Krok 6 - Zrolowany indyk z grzybami i śliwką
Podczas pieczenia podlewam ja wodą od czasu do czasu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

17.12.2015 17:08
apetycznie wygląda

Szef Kuchni 1

04.12.2015 02:30
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

Janina

30.11.2015 16:05
Pyszne danie;)

dollce

30.11.2015 15:23
pyszności ;)

norweska20

30.11.2015 12:18
uwielbiam takie roladki...a farsz pychota

JulkaTomeczek

30.11.2015 11:59
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat