Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczek drożdżowy z farszem
Robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru i ciepłego mleka, odstawiamy by się spieniły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż będzie odlepić się od rąk i ścianek miski (około 10 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
FARSZ:
Czosnek siekamy i rumienimy na odrobinie oliwy, cebulę siekamy i szklimy z czosnkiem. Piersi drobno kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, gdy mięso się zetnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię i ogórki pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i wyłączamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części z czego 2 takie same większe i jedna mniejsza na ulepienie ozdób. Większe części formujemy na kształt koła. Kładziemy na jedną część farsz i przykrywamy drugą częścią, zlepiamy boki dookoła. Z trzeciej części lepimy ozdoby, mogą to być jak u mnie kłos i kwiat z koszyczkiem dookoła. Tak przygotowany wstawiany do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach grzanie góra-dół. Podajemy wycinając kawałki jak z pizzy.