Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa
2. boczek kroimy w dużą kostkę,
3. boczek rumienimy na patelni, zdejmujemy z patelni,
4. na pozostały tłuszcz dodajemy pokrojony czosnek, rumienimy, dodajemy rozmrożony szpinak i posiekany koperek,
5. smażymy kilka chwil, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową,
6. w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków,
7. na niej układamy szpinak, połowę boczku i połowę pokruszonego sera,
8. następnie warstwa z reszty ziemniaków i boczku, posypujemy pozostałym serem,
9. jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy,
10. masą polewamy zapiekankę,
11. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni celcjusza na 30 minut.