Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski kakaowo-migdałowe
Miękkie masło i smalec utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym - na końcu wmiksować jajko.
Mąkę i kakao połączyć z sodą, a następnie przesiać.
Połączyć sypkie składniki z masą tłuszczowo-jajeczną i zmiksować dodając aromat migdałowy. Do masy wmieszać dowolną ilość siekanych migdałów oraz kropelek czekoladowych.
Surowe ciasto schłodzić w lodówce, owinąć w folię spożywczą tocząc równy, niezbyt gruby wałeczek. Włożyć do lodówki lub zamrażarki na 2-3 godziny.
Tuż przed pieczeniem wyjąć, odwinąć z folii, a następnie pokroić w równe plasterki używając cieniutkiej żyłki albo drucika do krojenia serów.
Gotowe ciasteczka ułożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Upieczone ciasteczka studzić na kratce.