Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowo-czekoladowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto - składniki mokre

banan 3
mleko 1 szklanka
jajko 3
masło 100 gramów

ciasto - składniki suche

mąka tortowa 1 i 1/4 szklanka
kakao 5 łyżek
cukier wanilinowy szczypta
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żurawina suszona 1 garść
rodzynki 1 garść

polewa czekoladowa

czekolada gorzka 1
masło 1 łyżka
mleko 5 łyżeczek
wiórki kokosowe

Porada

Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowo-czekoladowe

Formę (keksówka 31 x 14) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Banany drobno pokroić i mocno zmiksować lub zblendować w dość głębokim i wysokim naczyniu.
Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło i jajka, i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, żurawinę, rodzynki i całość delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem).
Ciasto przelać do formy (ja robiłam w keksówce o wymiarach 31 x 14 cm) i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec ok. 50 minut.
Przygotowanie polewy: czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka i podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, gorące mleko i mieszać do połączenia się składników.
Polewę wylewany na ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak