Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie opiekane w zalewie octowej
Przygotowanie śledzi:
Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor.
Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, cukier i pozostałe przyprawy. Cebule i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, również dodajemy do zalewy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, po czy dodajemy ocet. Zalewę jeszcze raz zagotowujemy.
Do wyparzonych i suchych słoików (ok. 3-4 dużych) wsypujemy po ok. ½ łyżeczki gorczycy, dodajemy liść laurowy i po kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy pionowo usmażone śledzie. Słoiki zalewamy gorącą zalewą tak, aby przykryła śledzie, dodajemy warzywa i przyprawy z zalewy i zakręcamy.
Gdy wystygną przechowujemy w lodówce.
Śledzie można spożywać po ok. 3-4 dniach.