Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59

Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • kapusta

    1 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • cebula

  • śmietana 36%

    250 ml
  • ryż

    0,5 szklanki
  • kasza manna

    0,5 szklanki
  • bułka tarta

  • przyprawa do potraw

    2 łyżki
  • kasza jęczmienna perłowa

    0,5 szklanki
  • olej

  • papryka słodka mielona

  • kminek mielony

  • tymianek

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię z olejem.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59
Wkładamy mięso mielone do miski, dodajemy tymianek, kminek, paprykę słodką. Dodajemy kaszę mannę, surowy ryż oraz kaszę jęczmienną. Dodajemy 3 jajka oraz przyprawę do dań Kucharek, doprawiamy do smaku pieprzem i zagniatamy dłońmi.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59
Poszatkowaną kapustę solimy bardzo dokładnie (najlepiej partiami). Odstawiamy na około godzinę, po czym odsączamy z soku, który puści kapusta. Odsączoną kapustę dodajemy do mięsa.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59
Przygotowujemy sos: łączymy śmietanę i wodę (w stosunku 1:1), dodajemy słodką paprykę. Do mięsa dosypujemy podsmażoną cebulę do mięsa i zagniatamy ręką.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59
Formujemy wałeczki z mięsa oraz otaczamy w bułce tartej. Na rozgrzany olej wrzucamy gołąbki, obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Następnie obsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
Krok 6 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59
Po upieczeniu podajemy gołąbki ozdobione świeżą pietruszką. Można podawać z pieczywem lub sosem np. grzybowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat