Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na marchewkowym spodzie
2. Na sernik należy wszystkie produkty wyjąć wcześniej z lodówki - powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera włóż ser, śmetanę i cukier, ubij aż będzie gładki i kremowy. Do masy wbijaj pojedynczo jajka i ubijaj. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną i skórkę i sok z pomarańczy (2-3 łyżeczki). Wymieszaj krótko nie napowietrzając zbytnio masy serowej.
3. Ciasto marchewkowe - jeśli wyrosło z tzw. górką - należy ściąć by było w miarę płaskie. Formę w której piekło się ciasto marchewkowe zabezpieczamy folią aluminiową, najważniejszy spód by woda się nie przedostała do ciasta. Ciasto wkładamy do formy a na nie wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Formę z ciastem kładziemy na blachę z piekarnika - dobrze żeby była w miarę głęboka - i na nią wylewamy gorącą wodę tak do ok. połowy wysokości okrągłej formy. Sernik pieczemy 1 godzinę. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 30 minut, uchylamy lekko drzwiczki. Po wyjęciu z piekarnika oddziel ciasto nożem od formy, przykryj i wstaw na minimum 5 godzin do lodówki.
4. Polewa: w miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż będą gładkie i kremowe. Wyłóż na schłodzony sernik. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Dodatkowo użyłam chipsów z marchewki (podpieczone plasterki marchewki), ale dekoracja to kwestia dowolna.