Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z białych warzyw i z chipsem z boczku.
2.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.Uważamy,żeby za mocno warzyw nie przypiec.
3.Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.
4.Boczek kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy plastry boczku,smażymy z obu stron,aż wytopi się tłuszcz,a boczek będzie chrupiący.Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku.Podajemy.