Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.
2. W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
4.Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
5. Kulki: Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko wciskając je w masę śmietankową.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.