Przepis i sposób przygotowania na: Bananowa pychotka
1.
Biszkopt jasny:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam w misce ze szczyptą, dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Następnie do ubitej piany, dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Na koniec dodaję make z proszkiem i mieszam delikatnie masę łyżką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180*C
2. Biszkopt ciemny:
Jajka ubijam na pianę z cukrem i szczyptą soli, dodaje przesianą mąke, kakao i proszek i mieszam i wlewam na blache. Pieke , podobnie jak biszkopt jasny- ok.20-25 minut, w 180 s.c..g=Gdy przestygnie , przekrajam biszkopt kakaowy na połowe. Galarertki rozpuszczam wg. instrukcji i odstawiam by stężały.
3 Masa bananowa:
żelatynę rozpuszczam w niepełnej szklance wrzącej wody. Odstawiam do ostudzenia. banany rozgniałam na papke widelcem, mieszam z sokiem z cytryny. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, ubijam schłodzoną śmietankę mikserem na średnich obrotach. Zwiększam obroty miksera, wsypuje cukier i wlewam galaretkę i jeszcze przez 2-3 minuty ubijam. Dodaje papkę bananową oraz trochę stęzałej pokrojonej na małe kawałeczki galaretki. . Mieszam wszystko delikatnie.
4. Przełożenie:' mase dziele na 3 czesci: Biszkopt jasny -nakładam czesc masy , przykrywam połoąa ciemnego biszkoptu, nakadam druga część masy bananowej, przykrywam ciemnym biszkoptem i rozsmarowyje reszte kremu. Na krem nakładam stęzałą pokrojonaw koste galaretke , na którą scieram za pomoca tarki-czekoladę . Smacznego:)