Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na dorsza

polędwica z dorsza
300 g
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
2 szczypty
oliwa
5 ml

składniki na salsę pomidorową

szynka parmeńska
8 plastrów
pomidory koktajlowe (czerwone)
400 g
woda zimna
1 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
sos sojowy
1 łyżeczka
imbir
5 g
szalotka
1 szt
ząbek czosnku
1 szt
oliwa
10 ml

dodatek

szpinak świeży
20 g
oliwa
5 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską

Kroki postępowania

1
Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Od strony skóry dodajemy szczyptę papryki wędzonej.
Krok 1 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
2
Szalotkę szatkujemy w drobną kostkę.
Krok 2 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
3
Pomidory koktajlowe wrzucamy do wrzątku na 1 minutę. Skórka pomidora powinna pęknąć a proces obierania pomidorów będzie krótszy.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
4
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę i czosnek posiekany w plastry. Smażymy przez 1 minutę. Dodajemy nasze pomidory i dusimy przez 10 minut.
Krok 4 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
5
Na małej ilości oliwy z oliwek smażymy od strony skóry nasze filety. Po około 5-6 minutach wstawiamy patelnię z rybą do piekarnika na 8 minut (termoobieg 60 C).
Krok 5 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
6
Salsę doprawiamy solą i sosem sojowym. Ścieramy świeży imbir i całość mieszamy. Dodajemy sześć porwanych plastrów szynki parmeńskiej
Krok 6 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
7
Szpinak przez 30 sekund smażymy na oliwie.
Krok 7 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto
8
Wylewamy na głęboki talerz salsę, Dodajemy szpinak a na niego rybę. Dekorujemy plastrem szynki parmeńskiej.
Krok 8 - Polędwica z dorsza z salsą pomidorową i szynką parmeńską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 15.11.2015 18:15
ciekawa propozycja na podanie ryby
2milutka 15.11.2015 14:12
to musi być pyszne!
Andrzej132 15.11.2015 13:39
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak