Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem - Bezglutenowe
Do miski wsypuję odmierzoną ilość mąki , dodaję jajko, olej i sól, wodę w zależności ile ciasto pochłonie dobrze wyrabiam.
Wtedy rozgniatam widelcem twaróg, dodaję cukier i cukier waniliowy, żółtko i wyrabiam. Smakuję czy aby dość słodki jest farsz.
Podsypuję mąką stolnicę odcinam kawałek ciasta, wałkuję dość cienko ale nie za cienko (ciasto bezglutenowe się nie naciąga i lepiej się zlepiaja).
Wykrawam kubkiem koła, nakładam łyżeczką ser, składam na pół i zlepiam palcami krawędzie.
Wrzucam na osolony wrzątek i czekam aż wypłyną. Posypuję zrumienioną bułką tartą na patelni i polewam masłem, posypuję cukrem cynamonowym.
Jak ktoś lubi może użyć gęstej śmietany do polania.
SMACZNEGO!