Przepis i sposób przygotowania na: Torcik choinka
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.
Przyłożyć szablon choinki do ciasta, wyciąć dwie choinki z dwóch połówek biszkopta.
MASA SEROWA:
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać barwnik zielony, wymieszać.
Wyciętą z biszkoptu choinkę nasączyć ponczem, wyłożyć białą masę serową, przykryć drugą biszkoptową choinką, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą masę zieloną , dobrze rozsmarować wierzch tortu. Udekorować choinkę posypką cukierkową i perełkami .