Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem cytrynowy:
Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym i żółtkami. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Na gotującą się wodę wlać zmiksowaną mieszankę i cały czas mieszając rózgą kuchenną doprowadzić do wrzenia. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu ( uwaga: jeśli budyń wyda się za rzadki, rozpuścić w odrobinie wody 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wlać do masy i ponownie zagotować cały czas mieszając ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu.
Moja rada: krem cytrynowy warto przygotować dużo wcześniej, nawet przed pieczeniem biszkoptu. Może się bowiem zdarzyć tak, że krem od razu po przygotowaniu będzie zbyt rzadki aby nadawał się do wyłożenia na biszkopt, należy wówczas wstawić go do lodówki aby schłodził się i nabrał odpowiedniej konsystencji ( może to chwilę potrwać ).
Warstwa śmietankowa:
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno ( ja użyłam śmietanki 30%, musiałam więc usztywnić ją żelatyną ).
Lukier cytrynowy:
W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.
Wykonanie:
Na wystudzony blat biszkoptowy wyłożyć cały krem cytrynowy ( biszkopt można naponczować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ). Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej poukładać herbatniki. Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy, posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)