Przepis i sposób przygotowania na: ROGALIKI DROŻDŻOWE Z ŁOSOSIEM I KOPERKIEM
Mąkę przesiać do dużej miski. W osobnym naczyniu podgrzać mleko w mikrofalówce. Dodać do mleka drożdże, cukier, sól oraz około 7 łyżek mąki z miski i wymieszać, aż drożdże rozpuszczą się i nie będzie grudek. Rozczyn wstawić do lodówki, do momentu, aż podwoi masę.
2.
Rozczyn dodać do mąki. Wbić jaja. Dodać masło. Wszystko najpierw wymieszać łyżką. Następnie podsypać mąką ciasto i ręce i dokładnie zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, dopóki podwoi masę.
3.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 części- trójkątów. Farsz: Łososia umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać serek, sok z cytryny i posiekany koperek.Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę farszu. Zwinąć rogalika. Odstawić na 30 min. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajem oraz posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 10-15 min.