Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica czerwona
80 g
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
boczek wędzony
100 g
mąka pszenna
1 szklanka
jajko
śmietana kremówka
50 ml (36%)
Cebulka smażona Prymat
Sklep Prymat
krem chrzanowy
3 łyżki
olej słonecznikowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
Cebula suszona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Pamiętajmy, że ciasto na pierogi musi odpocząć przed wałkowaniem. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, aby wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy jajko, odrobinę ciepłej wody do konsystencji, oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.
Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu).
Krok 1 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
2
Przygotowujemy sos: w małym garnku podgrzewamy śmietanę z kremem chrzanowym, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowujemy farsz: do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, suszoną cebulkę oraz czarny mielony pieprz. Siekamy drobno szczypiorek, dodajemy do soczewicy.
Krok 2 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
3
Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni, można doprawić solą i cebulką suszoną do smaku. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
4
Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka).
Krok 4 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
5
Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto
6
Na talerz nakładamy odrobinę sosu. Na sos kładziemy pierogi, posypujemy smażoną cebulką oraz świeżym szczypiorkiem.
Krok 6 - Przepis dnia V: Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem, odc. 42 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.10.2015 20:30
smaczne pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak