Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po indyjsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

filet z kurczaka podwójny 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
kostka rosołowa 0,5 kostki
jabłka 2 szt.
jogurt naturalny 100 g
ketchup pikantny 1 łyżka
ocet winny 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cynamon
imbir
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
woda

Dodatkowo

ryż
ananas z puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po indyjsku

Filet z kurczaka oczyścić, pokroić na paski ok 3cm. Posypać pieprzem i solą i lekko zrumienić na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelnie przełożyć wcześniej podsmażony filet z kurczaka i zalać go rozpuszczoną kostką rosołową w szklance wody. Dodać przyprawę curry i wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodać starte jabłka, pół szklanki wody i dusić przez kolejne 10 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie, można wyjąć je z patelni.
Do sosu dodać mąkę, jogurt, ocet winny i ketchup. Na koniec sos przyprawić cynamonem i imbirem.

Tak przygotowany filet podawać z ryżem i kawałkami ananasa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak