Razowa tarta z chutneyem figowym i brązowymi pieczarkami

Ifa

Ifa

Razowa tarta z chutneyem figowym i brązowymi pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto razowe

  • mąka orkiszowa

    150 g, razowa
  • mąka orkiszowa

    50 g, jasna
  • mąka krupczatka

    50 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • sól

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • chutney figowo-śliwkowy

    5-6 łyżek
  • pieczarki brązowe

    5
  • ser pleśniowy niebieski

    120 g
  • śmietana kremówka

    120 ml
  • jajko

    1
  • żółty ser starty

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • chili pieprz cayenne

    1-2 szczypty
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Masło posiekać z mąkami, dodać resztę składników, wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

2. Pieczarki oczyść i pokrój w dość grube plasterki, ser pleśniowy również pokrój w plasterki.

3. Schłodzoną tartę wyłóż na formę o średnicy 28 cm, spód ponakłuwaj widelcem. Tartę podpiecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut. Wyłóż i zostaw do ostygnięcia.

4. W misce roztrzep jajko, dodaj śmietankę, sól, pieprz cayenne i starty żółty ser.

5. Wystudzony spód posmaruj chutneyem, na niego ułóż naprzemiennie pieczarki, ser pleśniowy, listki pietruszki, na całość wylej miks jajeczny.

6. Zapiekaj w nagrzanym do 200 st. C pekarniku przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:27
chetnie bym zjadła :)

KORAL

20.04.2017 17:34
Fajna tarta :)

Agnieszka-87-25

03.04.2017 15:26
smaczna jest

Ada-Gaba

14.03.2017 12:36
chętnie wypróbuje

BOSS75

09.02.2017 16:52
musi byc mega pyszne

kloruś

06.11.2016 12:17
chętnie bym skosztowała!

Jolanta40

21.10.2016 08:47
apetyczne zdjęcie

Ada-Gaba

08.07.2016 20:42
Świetna tarta

AniaHania

02.07.2016 18:25
na pewno przepyszne

asiatok

16.06.2016 11:54
To musi być niebo w gębie!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat