Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe bułeczki pełnoziarniste
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14-16 porcji. (Ja używam w tym celu wagi kuchennej. Wagę całego ciasta dziele przez ilość bułek które chce uzyskać, a następnie odrywam kawałki ciasta i dokładając albo odejmując staram się uzyskać odpowiednią wagę tak, aby każda kulka po upieczeniu była zbliżonej wielkości). Z każdej porcji ciasta formujemy kształtną kulkę. Bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko przyciskamy ręką do podłoża. Blachę przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20-25 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy odrobiną mleka i nacinamy z góry ostrym nożem. Pieczemy 20-30 minut. Studzimy na kratce.