Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z drobiową kiełbasą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

włoszczyzna (na wywar)
ziemniaki 6 szt.
marchewki 2 szt.
pietruszka 2 szt.
cebula biała 1 szt.
ząbek czosnku
seler korzeniowy (mały kawałek)
por (biała część)
kiełbasa drobiowa (z piersi kurczaka)
sos sojowy słodki 2 łyżki
śmietana 2 - 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

Majeranek suszony Prymat
Koperek suszony Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
ksylitol 1 szczypta

DODATKI

natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z drobiową kiełbasą

Kroki postępowania

1
Moja dzisiejsza zupa to kartoflanka z lekką, drobiową kiełbasą z piersi kurczaka, gotowana na intensywnym wywarze warzywnym. Jest aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Z włoszczyzny przygotowujemy intensywny wywar, który doprawiamy szczyptą cukru brzozowego i 2 łyżkami słodkiego sosu sojowego. Podczas przygotowywania wywaru kroimy w kostkę cebulę oraz białą część pora i szklimy je na rozgrzanym oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie przekładamy wszystko do miseczki.
Krok 1 - Kartoflanka z drobiową kiełbasą foto
2
Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę, seler oraz pietruszkę w słupki i smażymy je na oleju rzepakowym około 10 minut, dzięki czemu wydobędziemy z warzyw doskonały smak i aromat, który później znajdzie się w naszej zupie.
Krok 2 - Kartoflanka z drobiową kiełbasą foto
3
Wszystkie podsmażone warzywa wraz z porem i cebulką wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego, dodajemy przyprawy: majeranek oraz koperek i gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Kartoflanka z drobiową kiełbasą foto
4
Podczas gotowania, kroimy w kostkę kiełbasę drobiową i podsmażamy ją na patelni, wydobywając jej piękny aromat. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Krok 4 - Kartoflanka z drobiową kiełbasą foto
5
Na koniec hartujemy śmietanę chochelką gorącego bulionu, dodajemy do zupy, którą doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy.

Gotową zupę podajemy z dodatkową dawką witaminy C czyli posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego! :)

Krok 5 - Kartoflanka z drobiową kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 04.10.2015 14:06
Dziękuję :)
kuchcik89 03.10.2015 16:49
pożywny obiad :)
Iwusia 03.10.2015 13:50
smaczna i pożywna zupka
Anna169Hosz 03.10.2015 12:39
Fantastyczna zupka!
joannaa24 03.10.2015 12:20
Bardzo fajna syta zupka
berys18 03.10.2015 09:24
prezentuje się świetnie
Maridka19 03.10.2015 05:51
Lubimy takie zupki ,pyszne są
Wafelek2601 02.10.2015 21:19
Pyszna zupka
pajbek 02.10.2015 20:57
Ciekawe jak smakuje :-)
Bernadeta1 02.10.2015 20:55
pyszna zupka
wyattearp 02.10.2015 20:00
smacznie wygląda
ilka01 02.10.2015 19:25
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak