Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona z liściem
Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z łyżeczką chrzanu, olejem oraz z ketchupem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Szynkę przełożyć do miski, nasmarować dokładnie marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. U mnie zawsze 24 godziny.
Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką - u mnie garnek żeliwny. Ważne, aby szynkę obłożyć liśćmi i zielem angielskim z marynaty.
Przykrytą szynkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego :)