Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cappuccino
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i dalej ubijać ,następnie dodać żółtka i dalej ubijać.Dodać do masy mąkę i proszek i delikatnie zamieszać aż połączą się składniki.Wylać ciasto do tortownicy i upiec (ok.25min w 180st)Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki
Masa
zimne mleko 500ml wlać do miski .100ml podgrzać i rozpuścić w mleku cukier i kawę,następnie wlać do zimnego mleka w misce.Wsypać śmietankę(śnieżkę)i miksować aż masa będzie sztywna. Żelatynę zalać 50ml gorącej wody i poczekać aż napęcznieje i po wymieszaniu zrobi się gładka.Dodać do żelatyny 2 łyżki masy i wymieszać .Tak rozprowadzoną żelatynę dodać do masy i zmiksować.
Na dno tortownicy włożyć jeden krążek biszkoptu,założyć obręcz.Posmarować biszkopt cienko dżemem wymieszanym z alkoholem,następnie wyłożyć część masy.Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności.Wierzch torcika udekorować wg.uznania.Wstawić do lodówki do schłodzenia.Po chłodzeniu można zdjąć obręcz tortownicy i ewentualnie oprószyć boki ciasta kawą lub kakao.